7/11 Reparation av en fotogentank.

Vi hade noterat att det luktade en del fotogen i det stuvfacket där trycktanken till vårt fotogenkök sitter. Vi förvarar våra duschhanddukar i samma fack och man luktade nästan som en riktig karl efter att man torkat sig. Riktiga män luktar fotogen eller hur det nu var.

För att inte Pia skulle bli alltför maskulin var vi tvungna att ta itu med detta lilla problem. Det visade sig att det hade gått hål på trycktanken och den behövde svetsas. Då gällde det att få tag på en duktig svetsare eftersom plåten är ganska tunn. Det gäller det att gå fram försiktigt så jag rådgjorde med min gode vän Sture hur det skulle göras. Försiktigt sa han. 15-20 A på svetsen. Annars utvidgar man hålet snarare än att svetsar igen det.

Jag frågade runt och blev rekommenderad en Mikael. Efter 3 försök fick jag tag på honom och han fixade en svets som såg bra ut. Innan jag lämnade tanken till honom tvättade vi ur den med LDC så att den var någorlunda fri från fotogenångor. Annars hade det väl kunnat bli en ordentlig smäll.

På väg till svetsaren med tanken under armen.

Tillbaks till båten och provtryckning. Den verkade tät så då var det till att bära tillbaks den igen till svetsaren för att få den polerad också.

Nu är den monterad och vi har städat ur stuven och där luktar inte längre någon fotogen. Pia har också provat spisen genom att baka en ugnspannkaka och det funkade bra. Gott var det också.

Det här inlägget postades i Långsegling.. Bokmärk permalänken.