29/5 Motström och åska.

Under natten mot igår kunde vi se åskväder på avstånd söder och väster om oss. Vi hade på inrådan av dotter Petra sökt oss en extra bit längre norrut för att just undvika åskovädret som drog förbi precis söder om oss.
Lika bra gick det inte för båten som vi seglar tillsammans med. De låg ca. 40 Nm söder om oss när de fick ett direktnedslag i masten. Av antenner, vindex eller lanterna fanns ingenting kvar. De hade pulveriserats. Mycket elektronik har slagits ut men kortvågsradion hade klarat sig så jag kan fortfarande kommunicera med dom. Som tur är har besättningen också klarat sig från brännskador. Dom har även funktion i delar av navigationsutrustningen så att dom hittar till Azorerna.
I går e.m. vred vinden till NO och vi hamnade i en mycket kraftig motström på över 1,5 knop. Vi kom nästan inte alls mot målet så vi bestämde oss för att segla mot NV tills det nya vindskiftet skulle komma sent på kvällen och för att positionera oss med bättre höjd för fortsatt segling mot Azorerna.
När väl vindskiftet kom slog vi och kunde sedan stäva rakt ostvart även om strömmen satte oss kraftig i sidled. Vi har sedan under dagen gjort mycket bra framfart och loggat över 6,5 knop nästen konstant större delen av natten och hela dagen.
Vi har nu inför natten tagit ett rev i storen och rullat in ett märke på genuan men gör näst intill samma fart.
750 Nm kvar till Azorerna
Det här inlägget postades i RadioBlogg. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *