2/11 Vi har jobbat på.

Det har inte blivit några inlägg sedan vi  kom ner till Trinidad men nu skall det bli andra bullar av. Vi har fått gjort en hel del och hoppas på att kunna sjösätta i nästa vecka.

Vi har nu målat botten, polerat bordläggningen och idag har vi haft lite tur med vädret. D.v.s. det har till skillnad från när man i Sverige tycker att fint vädret är varit lite molnigt. Vanliga dagar är det soligt och så hett att man inte klarar av att göra någonting samtidigt som man är ute så idag har vi polerat hela överbyggnaden så nu är snart Trud så fin som en dam ska vara när hon skall ut på äventyr.

Mer har det blivit gjort under de 3 veckor vi legat på land. Vi har byggt om toaletten till el-toa, installerat ny fläkt, reparerat sjövattenpumpen och  bytt filter och olja på motorn plus en massa annat som jag nu har glömt.

Montering av fläkt.

Häromdagen åkte vi maxitaxi som det heter till stormarknaden för att handla mat. När vi går över bron som går över vägen noterade vi att man fortfarande har trådbundna telefoner här på Trinidad.

Trådbunden telefoni.

Idag var vi borta hos Echotec och inhandlade salinomterar till oss själva och till Missy. När jag var inne i butiken  undrade några av besökarna om jag var från Australien. Jag förstod först inte varför dom trodde det men när jag berättade detta för Pia insåg hon varför de trodde så. Jag har köpt en ny hatt och den har en modechang så som de australiensiska militärerna har.

Australiensare ?

När vi  var i Brasilien slutade vår trefärgslanterna i masttoppen att fungera. Den var av dansk fabrikat från Lopolight, en ledlanterna som var bra på så sättet att den inte störde på kortvågsradion men vad hjälper det om den inte lyser. Då kan man ju lika gärna stänga av den och det vore väll sjutton om den störde då. Vi lät då den trevlige engelsmannen som vi lärde känna beställde en ny lanterna av fabrikatet Optolamp som har visat sig inte heller störa på KV-radion.

Enda problemet är att när Brian som engelsmannen heter beställde vår lanterna blev det en annan variant än den jag bett om. Det medförde att vi inte kunde använda våra brytare på säkringspanelen som förut och när vi ville byta från ankarlanterna till trefärgslanterna var man tvungen att öppna säkringspanelen och slå om en växlingsbrytare där inne. Den här lanternan är “smart” så till vida att man polvänder den för att få den andra funktionen men detta var ju inte så “smart” för oss.

När vi var hemma i Sverige konstruerade jag ett reläkort som fixar så att vi kan använda våra vanliga brytare på säkringspanelen. Detta är installerat och fungerar nu som det ska.

Korrigerande reläkort.

Här i Chaguaramas finns det några andra svenska besättningar som vi umgås med. Det är Lotta och Mads i Looma IV och Sara och Micke i Tamara. Berit och Anders i Ladybird har redan lämnat oss och seglat upp till Grenada. Vi brukar gå tillsammans till “The Wheelhouse” på Lördagarna då dom serverar bakin shark. Det är fisk med bröd. En slags fiskburgare. Prisvärt och gott är det.

Publicerat i Långsegling. | Lämna en kommentar

12/10 We are back.

Vi anlände tillbaks till vårt hem i tisdags den 9/10. Vi avreste från Sverige redan på Söndagen och hade 2 dagar i Orlando där vi kunde vila upp oss. Hitresan blev därmed lite mindre tröttande än när vi flög till Sverige i våras.

Skepparen väntar på förbeställd taxi.

Allt stod bra till med Trud. Inget mögel fanns ombord vilket vi är tacksamma för. För att förhindra det har vi haft en liten avfuktare igång hela tiden vi varit borta.

De 2 senaste dagarna har vi försökt att få lite ordning på saker som belamrat ruffen. Vi hade ju också med oss 2 stora resväskor. När vi checkade in på Landvetter vägde den ena 25 och den andra 19,5 Kg. Vi hade tur och dom brydde sig inte att det var övervikt på den ena. Vid uppehållet i Orlando gjorde vi en liten redisposition mellan väskorna och när vi checkade in igen för att flyga ner till Trinidad vägde dom 49,5 och 47 lb. Perfekt då gränsen nu var 50 lb. Därmed sparade vi ca. 1000 kronor.

Nu har vi i alla fall fått segel, sprayhood och bimini på plats så att man kan börja röra sig inne i båten. Det är nästan olidligt hett här så här års så vi har fått installerat en AC på pliktluckan så att man kan gå in och svalka sig emellanåt. Vi har 33 grader i ruffen som känns behagligt. Vi anlände på eftermiddagen till Trinidad så första natten fick vi sova utan AC och konstigt nog sov vi bra utan den. Vi lider ju av en viss tidsomställning också så man är väldigt pigg tidigt på morgonen, vid kl 0200 eller så.

Under de kommande dagarna skall vi fortsätta med att iordningsställa båten och hoppas kunna sjösätta om ett par veckor.

Publicerat i Långsegling. | 7 kommentarer

17/4 På land i Chaguaramas.

Nu står vi på land sedan över en vecka tillbaks och har plockat och städat.

Vi håller på att färdigställa båten inför vår bortovaro. Alla ytor inne i båten har vi sprayat och torkat med ättika för att det inte skall mögla. Vi har också skickat efter en avfuktare som skall hålla luftfuktigheten nere. Den verkar fungera fint så det skall nog gå bra.

Vi åker hem via Orlando och Köpenhamn. På måndag morgon lättar vi från Port of Spain och kommer att vara framme i Köpenhamn vid lunchtid dagen efter. Det blir ett ganska långt uppehåll i Orlando, Florida och vi vet ännu inte hur vi tar oss från Köpenhamn till Göteborg men det får lösa sig senare. Det går både bus och tåg så det borde inte vara något problem.Vi räknar med att var framme i Götet någon gång till kvällen senast.

Tillbaka hit kommer vi inte förrän orkansäsongen är i det närmaste över någon gång i Oktober.

Detta betyder att det kommer att bli ett längre uppehåll på skrivandet i loggboken. Kanske skriver vi något någon gång när vi är hemma.

På återseende i höst.

Publicerat i Långsegling. | 2 kommentarer

12/4 To our non Swedish speaking readers.

I have got some comments from friends that they do not understand what is written on the blogg here as their native language is not Swedish.

It is possible to get the blogg translated by selecting the desired language. You select your language by scrolling down and choose your country flag in the right hand column. Alternatively you can choose the language in the drop down menu.

The translation is quite good even though not perfect but you should be able to grasp most of the story.

Publicerat i Långsegling. | Kommentarer inaktiverade för 12/4 To our non Swedish speaking readers.

10/4 En välbekant båt.

När vi hade varit och handlat lite i närbutiken gick vi en annan väg tillbaks till båten och ser då en båt som vi känner igen. Det är Davids båt. Han som har marinan i Franska Guyana och som bjöd in oss till fesligheterna i Bartica förra året.

Davids lilla båt.

Hans båt skall säker ligga här tills han skall segla med sin eskader “Nereid’s Rally” som går härifrån Trinidad och från Tobago ner till Franska Guyana i början av September.

Publicerat i Långsegling. | Kommentarer inaktiverade för 10/4 En välbekant båt.

9/4 Sista seglingen på ett tag.

Idag skall vi ge oss av till Trinidad för att lägga upp båten på land.

Vi hade gjort i ordning allt dagen innan. Dingen var surrad på däck och Sören var snäll och hade lovat att skjuts in oss till immigration och tull så att vi kunde klarera ut.

När vi kommer dit strax efter klockan nio är det kö och ingenting händer. Ja, såvida man inte betraktar städning som en aktivitet för det var det enda som pågick. Tjänstemännen snackade i telefon eller höll på med uppdatering av någon dator.

Efter ett tag konstaterar vi att det kommer in folk från en annan ingång och ingen verkar ha koll på turordningen men som tur är blir vi först omhändertagna när väl verksamheten kommer igång vid 10-tiden efter att städningen är avklarad.

Jag hade förberett mig genom att laddat ner, skrivit ut och fyllt i formuläret som skulle ges till immigration och tullen. Även en besättningslista hade jag fixat. Nu visade det sig att pappren skulle finnas i 4 exemplar så det blev till att springa iväg till till marinakotoret för att få dessa kopierade. Snabbt tillbaks till immigrationen med 8 papper. Nu fick vi våra pass stämplade och utklareringspappret som är så viktigt att ha när vi kommer fram till Trinidad. Det gäller att hålla humöret uppe när man har med dessa myndigheter att göra.

Jag gissar att det inte är någon bra strategi att s.a.s. läsa lusen av dem för då hamnar man nog i onåd och gud vet vad dom kan hitta på i ett sådant läge.

När vi är klara efter 1 och en halv timme kör Sören ut oss till vår båt och vi kan lätta ankar och ge oss av. Vi kommer iväg halv elva och tar en sväng förbi Johanna för att de skall kunna vinka av oss.

Avsked från Johanna.

Vi får fin segling under dagen och natten. När vi kommit ner till Trinidads nordkust viker vi av västvart. Strax därefter minskar vinden betydligt och det blir ett väldigt rullande nu när swellen kommer på låringen.

Efter ett tag tröttnar vi på detta och bestämmer oss för att ta till maskin så att vi kommer fram i rimlig tid. När vi startar motorn märker vi att det inte kommer något kylvatten ur avgasutsläppet och blir tvungna att stänga av motorn igen.

Jaha, det kan bara vara en av 2 orsaker. Antingen har remmen till sjövattenpumpen gått av eller så behöver impellern i densamma bytas. Klockan är 4 på morgonen och båten rullar på ett besvärande sätt. Det kan konstateras snabbt att remmen är intakt så då återstår undersökning av impellern. Eftersom det inte blåser så har vi ingen stöttning av seglen så man kan inte lägga ifrån sig något verktyg för då far det iväg över durken. Lite trött är man också så tålamodet är inte på topp men det är bara att bita ihop. Man får trösta sig med att det inte är någon stressig situation utan vi har tid på oss att fixa detta.

När jag öppnar pumpen ser jag, som jag antagit att 3 av vingarna på impellern är av. Jag hittar också alla de saknade bitarna vilket är bra. Annars hade man fått riva ner värmeväxlaren för att få fatt på dessa så att de inte senare blockerar vattenflödet.

Efter montering av ny impeller , lite meckel och svordomar  har vi kylvatten igen och kan fortsätta mot Chaguaramas.

Vi anländer vid 11 tiden på morgonen och ropar upp Powerboats och frågar om vi kan gå direkt in till travelliften eller om vi måste gå till inklareringen först. De säger att vi är tvungna att lägga till borta hos tull och immigration och att det säger lagen. Jag förklarar då att vi har en läcka i motorrummet (vilket är sant) och vill inte köra motorn mer än nödvändigt. Jag förklarar också att det är anledningen till att vi är sena men det hjälper inte. Vi måste gå bort till bryggan vid tull och immigration i alla fall.

När vi närmar oss bryggan finns det ingen plats att lägga till vid förutom på insidan men där blir vi bordshasade för där skall tydligen en av myndigheternas båt ligga. När jag frågar vart vi då skall förtöja blir jag tydligen besvärlig så mannen som avvisade oss går sin väg.

Vid bryggan ligger en tysk katamaran som troligtvis är ute i samma ärende som oss och en motorbåt som säkerligen inte skall checka in eller ut trots att det står skyltar som säger att bryggan endast är till för sådana båtar. Vi tröttnar och lägger oss utanför motorbåten. Lägger man till här olovandes får man vänta tills vi är klara. Det visar sig vara ett smart drag då kajen är av betong och minst sagt olämplig för båtar med vårt låga fribord. Det hade nog kunnat bli skador eftersom det blir omöjligt att lägga fendrarna så att dom “puttar” ifrån när kajen är ovanför mantåget.

Efter ett evinnerligt ifyllande av papper med karbonpapper emellan är vi klara och kan gå bort till tarvelliftens ficka. Innan vi kommer in viftar en välbekant figur på oss. Det är Ricky som hjälpte oss med bottenmålningen när vi var här sist.

Efter lunch lyfts Trud iland och placeras nära Tintin som vi hade önskat.

Publicerat i Långsegling. | Kommentarer inaktiverade för 9/4 Sista seglingen på ett tag.

5/4 Vi får efterlängtat besök.

På morgonen kollar skepparen marinetraffic för att se om båten Johanna har lämnat Trinidad. Han ser då att sista rapport var halvvägs mellan Trinidad och Grenada och det var för 13 timmar sedan.

Oj då. Då kan dom inte vara så långt härifrån så jag slår på AIS’en och ser då att dom är inte mer än 500 meter från oss. Nu blir det bråttom. Dingen måste sjösättas och efter det ger jag mig iväg för att vara behjälplig vid förtöjningen. Dom valde att ta en boj som låg strax akter om oss.

Här är skepparen beredd att göra fast tampen i bojen. Det är lite bökigt att från fördäck slå en knop i bojen men eftersom jag sitter i dingen når jag enkelt ringen och kan slå en knop i den.

Det var väldigt roligt att träffa våra danska vänner som vi inte sett på över ett år. Det bli hjärtliga “knuser” i vår sittbrun innan vi åker iland till baren där det får bli en GT.

En GT i baren tillsammans med Vibecke och Sören.

Publicerat i Långsegling. | Kommentarer inaktiverade för 5/4 Vi får efterlängtat besök.

2/4 Promenad till grannviken.

Idag tar vi en promenad till viken alldeles intill Prickley Bay. Den heter True Blue Bay och är mycket mindre men sägs ha en väldigt fin restaurang.

Entrén till restaurangen.

Vi satte oss vid ett bord och tog en öl med utsikt över den lilla viken.

True Blue Bay.

Vi råkar sitta precis på tolfte latituden nord. Det kan man se på stolpen med texten som befann sig ca. en meter från vårt bord.

12 grader nord.

Tidigare hade försäkringsbolagen en gräns för när försäkringen gällde på just 12 grader nord. Befann man sig norr därom kunde man inte få ersättning om man drabbades av en orkan. Nu har man ändrat denna gräns till 10 grader nord och det innebär att man inte heller får ersättning om man går så långt söderut som Trinidad. Grenada drabbades 2004 av orkanen Ivan som förstörde många båtar. Man trodde då att det var säkert på södra Grenada men ack så var icke fallet.

En lite konstig effekt av att ha tolfte latituden som gräns blir ju att försäkringen gäller i yttre delen av viken men inte i den inre.

Publicerat i Långsegling. | Kommentarer inaktiverade för 2/4 Promenad till grannviken.

30/3 Happy hour som inte var så happy.

Det skall vara happy hour mellan klockan 17 och 19 enligt “crusing guiden” som vi har kollat. Vi antog då som brukligt att det gällde alla drinkar men det visade sig att här gäller happy hour endast vissa drinkar, typ öl eller rom. Detta medförde att vi blev lurade och irriterade.

God men dyrare än vad som var tänkt.

Det visade sig också att “crusing guiden också hade fel när det gällde tiden. Happy hour var nu begränsad till en timma mellan 17 och 18. Det blev alltså ingen drink till reducerat pris denna kväll.

Idag var det också pizzakväll vilket betyder att om man beställer en drink så får man en pizza till halva priset. Vis av erfarenheten frågade vi då om ett glas vin kvalificerade oss för en pizza för halva priset. Servitrisen svarade med ett snett leende att så var fallet.

Vi fick in två, tunna väldigt goda pizzor och då blev vi lite gladare.

Här följer 2 filmer som visar steelbandsorkestern.

Vilket band spelade originalet ?

Vilken film är denna låt ifrån ?

Kan ni detta får ni gärna skicka en kommentar.

Publicerat i Långsegling. | Kommentarer inaktiverade för 30/3 Happy hour som inte var så happy.

29/3 Vidare söderut.

Nu är vi på gång vidare söderut till Grenada.

Det var lovat att vi skulle få vind lite på nordsidan och då skulle det gå fint att segla med gennackern så vi sätter den när vi kommit ut ur bayen.

Äntligen gennakersegling.

Men, det visar sig att prognosen inte stämmer utan vindriktningen ligger betydligt mer på ost eller till och med lite på sydkanten. Om vi vill fortsätta med gennakern betyder det att vi blir tvungna att gå väster om Grenada. Gör vi det behöver vi ta en ordentlig lov åt det hållet eftersom Kick ’em Jenny är aktiv och det är ett säkerhetsavstånd på minst 5 Nm runt den.

Kick ’em Jenny är en undervattensvulkan som har utbrott ibland och just nu är det utfärdat varning för att komma i närheten. Går man nära den kan man råka ut för att havsvattnet tappar bärighet p.g.a. gasbildning. Det betyder att man helt enkelt inte flyter längre utan sjunker vilket vi inte tycker verkar så kul.

Därför river vi gennakern och sätter genuan i stället. Därmed är det inga problem att följa den route vi hade tänkt oss och undvika närkontakt med Kick ’em Jenny.

Vi kommer in  till Prickley Bay strax innan klockan 16. Prickley Bay är en stor vik på Grenadas sydsida som rymmer många båtar.

Publicerat i Långsegling. | Kommentarer inaktiverade för 29/3 Vidare söderut.