5/5 Formalia.

Efter en natts verkligt god sömn och frukost görs dingen klar och skepparen puttrar in till dingebryggan vid det södra varvet där jag vet att myndigheterna håller hus.

Väl där blir det en lång väntan på damen som är före mig. Jag tolkar det som att hon är agent för någon som inte själv vill hantera incheckningen. Hon springer iväg flera gånger för att hämta något papper som hon glömt eller inte visste att hon behövde.

Själv får jag vackert stå där och vänta. Man kan ju tycka att tjänstemannen bakom skrivbordet kunde sticka emellan med mitt ärende medans damen var iväg men riktigt så går det inte till i dom här länderna.

Nåväl efter säkert en timmes väntan är det min tur och eftersom jag har alla papper i ordning är jag klar på 5 minuter. Cruising Permit betalas med 50 EC.

Då var immigration klar. Var är nu customs (tull) då. Det skrivbordet är tomt. Tjänstemannen säger att jag måste åka över viken och utföra förtullningen i byggnaden vid kajen där färjorna befinner sig.

Det blir en dingefärd över hela viken och jag hittar en dingebrygga hos det andra varvet här i Tyrell Bay där jag kan förtöja dingen.

Sedan gäller det att hitta till tullen. Här finna höga långa staket så det blir till att ta en längre promenad och fråga sig fram till var tullen håller hus. Till slut hittar jag rätt. Här finns stora plakat att man måste ha mask på sig om man befinner sig inomhus. Jag tar på mig en mask och promenerar in till rätt lucka.

Ingen annan som jag ser bär någon mask. Det är bara jag.

Att klara av tullen går i ett nafs. Inga frågor om frukt och grönt, vapen eller vin/sprit. Sedan ska man till en annan lucka där man måste betala 8,10 EC.

Då är allt klart. Nästan, för jag glömde att köpa en ny gästflagga när jag var på andra sidan viken där en båtvarubutik ligger så det blir en färd tvärs över viken igen innan jag kommer tillbaks till Pia som tyckte det tog lång tid även med tanke på att vi befinner oss på Grenada. Då kan vi hala den gula pestflaggen och ersätta den med Grenadas gästflagga.

Publicerat i Långsegling. | Lämna en kommentar

4/5 Motström på natten.

När vi sent på natten kommer ner till sydudden på St. Lucia drabbas vi av en kraftig motström. Strömmen sätter emot som värst 3,5 knop. Det är en sträcka av ungefär 25 Nm som vi behöver ta oss över för att komma till ett område med bara 0,5 knop. Gör man bara 1,5 knop över grund tar 25 Nm rätt lång tid. Nu lättar strömmen gradvis så frampå förmiddagen är det värsta över och vi börjar göra god fart igen.

Under förmiddagen passerar vi St. Vincent och Tobago Keys. Vinden har under dagen ökat och vridit lite emot men vi klarar ändå att ligga upp till västra udden på Cariacou och kommer in till ankringen vid 14-tiden. Det blåser 20 knop (10 m/s) när vi fäller ankaret.

Vi är rätt trötta och bestämmer att vi låter den gula flaggen hänga kvar tills i morgon. D.v.s. vi checkar inte in idag utan pumpar upp dingen och monterar motorn imorgon så att skepparen kan ta sig in till Immigration och tull för att utföra det formella.

Publicerat i Långsegling. | Lämna en kommentar

3/5 Vi lämnar Martinique.

Igår var vi inne på marinan och tvättade och checkade ut och idag lämnade vi Le Marin strax före klockan 9.

På väg.

Tidigare hade vi tänkt gå till Bequia men efter lite eftertanke bestämde vi oss för att gå direkt till Tyrell Bay som tillhör Grenada. Då slipper vi en in och en utcheckning. Dessutom är Bequia som tillhör St. Vincent och Grenadinerna inte någon favorit. Ön har på senare tid drabbats av kriminalitet och ankarbotten är ganska dålig.

Vi funderade ett tag på att gå på ostsidan av öarna men bestämde oss för att låta bli på grund av all sargassotång som ansamlas där. Det är illa nog med den som flyter i sunden mellan öarna och som har en benägenhet att sätta sig i vindrodret så att man måste rensa det med jämna mellanrum.

Vi har fin segling under dagen men när vi kommer i lä av St. Lucia dör vinden och vi får hjälpa till med motorn.

Publicerat i Långsegling. | Lämna en kommentar

26/4 En ny vända till pressen.

Efter frukost tar jag dingen in för att slutligen få lagret på plats.

Det nya lagret kräver en adapterring eftersom originallagret inte längre finns att köpa. Ersättaren har ett innermått som är 2 mm större. Leverantören har skickat med den nödvändiga adapterringen och den ska pressas i lagret först.

Adapterringen ska pressa i lagret.

Därefter skall lagret pressas i lagersätet och det går utan problem.

När sedan lagret skall pressas på klämringsaxeln är det viktigt att man bara applicerar kraften på innerringen. Annars förstör man lagret genom att man trycker isär det. För detta behövde jag en rörbit med exakt 35 mm innerdiameter som inte var så lätt att få tag på.
Att den måste vara exakt 35 mm beror på att annars kan adapterringen kan iväg när man pressar på lagret.

Lösningen till slut blev att jag fick ta isär det gamla lagret och använda dess innerring. Det krävdes att jag slipade till ringen för att bli av med fasningen.

Mothållet efter att jag slipat till innerringen på det gamla lagret.

Med mothållet var det sedan enkelt att pressa på lagret på axeln.

Sista momentet var att montera medbringaren på axeln så var allt klart för montering i båten.

Publicerat i Långsegling. | Lämna en kommentar

25/4 Bussresa till Forte France.

Vi stiger upp tidigt, tar dingen in till varvet och entrar bussen strax efter klockan nio och är framme vid 11-tiden. Efter en liten promenad hittar vi firman som förkortas RAM. Dom har väldigt mycket verkstadsdetaljer men också vårt så hett eftertraktade lager.

Innan vi tar bussen hem passar vi på att äta en Fransk snabblunch. Fransk snabblunch är inte som sådan i andra länder.

Fransk snabblunch.

Efter den stabila lunchen tar vi samma bussar fast åt andra hållet tillbaks till marinan.

Publicerat i Långsegling. | Lämna en kommentar

24/4 Måndag och inget lager synes.

Det visar sig att mannen som skulle ha med sig lagret hit inte alls gjort som han lovat.

Vi undersöker om det går bussar till Forte France så att vi själva kan åka dit och hämta lagret. Google is your friend. Vi finner att det går expressbussar till flygplatsen och sedan en lokalbuss till i närheten av firman som har lagret, så vi bestämmer att vi åker dit. Det känns som att man har mycket bättre kontroll när man åker själv i stället för att någon annan lovar att göra något. Själv är man liksom mycket mer motiverad.

Publicerat i Långsegling. | Lämna en kommentar

21/4 Det går inge bra.

Idag tog jag mig in till Volvo Penta för att låna pressen för att kunna pressa i det nya lagret.

Nu begav det sig inte bättre än att den plastring som jag blev rekommenderad att använda inte tålde trycket utan deformerades och skadade lagrets tätning.

Personalen undersökte då om det fanns ett likadant lager på ön. Dom kom med glädjande besked. Det fanns ett exakt likadant SKF-lager i Forte France. Enda problemet var att få det hit till Le Marin. Dom frågade om jag hade bil. Hmm, nej någon bil har vi inte ombord men väl cyklar. Dom tyckte att det var alldeles för långt att cykla. En av de anställda lovade att ta med sig det så att det var här på Måndag. Det lät ju bra. Då är det bara att vänta över helgen.

Publicerat i Långsegling. | Lämna en kommentar

20/4 Paketet anländer.

Idag har paketet med Aquadrivens delar kommit fram och jag kan hämta grejerna på varvets kontor.

Ett paket.
Publicerat i Långsegling. | Lämna en kommentar

19/4 Det är bra med bekanta.

Vi har lärt känna en svensk grabb som ligger ankrad en bit akter om oss. Det fina är att han jobbar på Volvo Penta här inne på varvet. Jag frågade honom om dom möjligen hade en press. Jodå det hade dom och han hade hört sig för om jag skulle kunna låna den för att byta lagret på Aquadriven. Jodå det går fint.

Det lustiga är samtidigt att grabben träffat Petra i Las Palmas så efter lite prat erinrade han sig vem hon var.

Nåväl, tillbaks till vårt lilla problem. Vi hade bestämt att träffas i verkstaden klockan 9 nu på morgonen men detta blev förskjutet till klockan 11. Pia och jag tar dingen in till dingebryggan och går upp till Volvo Penta men där finns ingen personal. Efter en liten stund kommer det en fransos och frågar om jag behöver använda pressen. Jo det behöver jag svarar jag och han visar mig hur man manövrerar den.

Sedan går det hur smidigt som helst och klämkopplingen med sin axel kommer ur. Jag har med mig en tång som vi införskaffat dagen innan och med den demonteras C-clipen som håller lagret.

Upp med lagret i pressen så åker lagret ur. Alltihop tar runt 10 minuter.

Allting demonterat.

Nu väntar vi bara på paketet med reservdelarna som ska anlända i morgon. Senaste beskedet är att det tagit sig igenom tullen och befinner sig nu i Forte France.

Publicerat i Långsegling. | 1 kommentar

18/4 Demontering av Aquadrivens lager.

För att kunna byta lagret behöver några delar demonteras. Det är inte helt uppenbart hur det ska gå till utan jag korresponderar med Rodahl och får all hjälp jag behöver. Jag vill verkligen inte skada någonting eftersom vi då blir kvar här tills nya delar kan skickas och transporteras hit.

För att ta bort drevflänsen monteras en utvändig C-clip loss. Jag råkar ha en speciell tång för det så det är enkelt. Sedan kan jag knacka loss drevflänsen.

Drevflänsen demonterad.

Därefter ska muttern som är låst med en låsring knackas loss. Låsringen är markerad med rött i bilden. Det tar en bra stund och ett väldigt knackande innan muttern är demonterad.

Muttern demonterad.

Nu är allt som går att demontera utan en press klart.

Publicerat i Långsegling. | Lämna en kommentar