3/6 Närapå framme nu.

Idag visade solen sig. Annars har det varit sparsamt med det de sista dagarna.
Vi har nu 100 Nm kvar till Horta på Faial. Vi hoppas att få plats i marinan och slippa ligga för ankare. Ankarbotten där har dålig hållning och är full av gamla kättingar från tiden då man hade sjöflygplan. Man riskerar alltså att ankaret fastnar och att man inte får upp det.
Om allt går som vi hoppas är vi inne i hamn tillräckligt tidigt i morgon Tisdag 4/6 för att kunna klarera in och få en bryggplats. Vi har en fördel med vår korta båt, mindre än 10 meter. Vi konkurerar inte med de flesta andra båter som numera normalt är runt 12 m och vi kan ta en liten plats.
Idag har vi absolut ingen vind. Inte ens så att det lönar sig att motorsegla. Havet är som en spegel och de portugisiska örlogsmännen med sina ”segel” syns tydlig i det spegelblanka vattnet. Dessa är en slags manet som är mycket giftiga och man ska verkligen se till att man inte får en sådan mot huden. Dock är de mycket vackra.
Vi har haft fiskerev ute under den mesta tiden till havs men havet verkar numera helt dött. Inte heller våra vänner i båten Bonnie har fått en enda fisk trots 2 revar ute under hela överfarten. En skrämmande utveckling. Tidigare begrep man hur man vårdade fiskbeståndet men den kunskapen har tydlgen försvunnit och nu drar man upp allt tills det inte finns något kvar. Kineserna är en av de värsta bovarna.
Bonnie ligger ett dygn före oss och ska rapportera om det verkar finnas plats i marinan, Finns det inte det går vi vidare till ön Terceira och då är vi framme dagen efter på Onsdagen 5/6.
 
Inte mycket till vind.

Portugisisk örlogsman.
Det här inlägget postades i RadioBlogg. Bokmärk permalänken.

4 svar på 3/6 Närapå framme nu.

 1. Svärmor skriver:

  Intressant att läsa om er resa. Ha det gott I fortsättningen. Hälsar svärmor.

 2. Roy Jaan skriver:

  Att segla västerut över Atlanten är lätt och behagligt, åt andra hållet är det betydligt svårare och mer riskfyllt. Gratulerar till en lyckad överfart.

  Roy & Åsa

 3. Sven-Erik Pettersson skriver:

  Grattis till en lyckad överfart. Det måste ha varit fantastiskt att komma in i hamnen Horta.

  • Hasse skriver:

   Ja, nu känns det väldigt bra. Som Roy skrev i sin kommentar är denna sträcka mycket mer riskfylld än seglingen till Karibien. Roy förlorade sin båt för 5 år sedan vid en segling mot just Azorerna.
   Sträckan är så långa att det inte går att veta vilket väder man kommer att få.
   Nordatlanten är inte att leka med. Inte ens under sommarmånaderna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *