9/3 Tvagardag.

Idag var det dags för besättningen att tvätta av sig. Vi drog igång watermakern. Den hade vi konserverat när vi låg i Las Palmas för att slippa backspola den. Igång med den och en efter en tvagade vi oss i härligt sötvatten. Jag kan rapportera att alla ombord tyckte detta var ett bra påhitt. Efter att alla blivit rena fyllde vi tanken till bredden. Vi sköljde också upp en del kläder som blivit ”infekterade” av saltvatten.
Det fina med att köra watermakern är att samtidigt som man producerar vatten värmer man vattten i beredaren så att duschen kan bli lagom varm. En tredje god sak är att man laddar batterierna. Man kan om man vill även driva fram båten i måttlig fart. Något som vi inte nyttjade idag dock.

20170309_102256

Tvagning.

Vi passar på och tvätta också.

Vi passar på och tvätta också.

Under hela gårdagen kunde vi segla fint. Det var först framåt kvällen som vinden mojnade såpas att vi tyckte vi måste köra med maskin men efter någon timma återkom vinden och seglen stod fint hela natten. Idag har vi haft fin segling och gör mestadels 4-5 knop. Just nu 5,5 knop.
Dygnsdistansen senaste dygnet blev 120 Nm. Vi har just i denna stund 240 Nm till Sao Vicente och Mindelo. Vi har altså beslutat att gå dit i stället för Sal eftersom vi behöver få akterliket på genuan omsytt innan vi vågar ge oss av till Brasilien. Det är lite tråkigt att inte vi kommer till Sal eftersom vi bespettsat oss på att få ligga för ankar och bada från båten. Men, men det känns viktigt att vara säker på att seglet är ok för den långa seglingen söderut som komma skall. Jag tror inte min tumme står pall för att sy hela liket även om den reparationen jag utförde på däck blev väldigt bra och jag har inga betänkligheter om att den inte skulle hålla. Där släpper inte tråden i alla fall.
Jag hade ett fantastiskt fint QSO med min vän Nils SA6CBY sent på eftermiddagen igår. Han har tillgång till amatörstationen i Delsjön. Han gick in med dunder och brak. Inga problem att höra vad han sade. Det var 59 hela tiden. Han hörde även mig klockrent även om min signalstyrka varierade en del. Mestadels låg jag på 57 men ibland högre. Det blev snack i 15 -20 minuter om ditten och datten. Det är väldigt roligt att det fungerar att ha radiokommunikation på sådana stora avstånd. Distansen mellan Göteborg och Trud är nu 2800 Nm (5185 km). Det är längre än över Atlanten från Kanarieöarna.

Det här inlägget postades i RadioBlogg. Bokmärk permalänken.