6/7 Touren på raketbasen är inställd och telefonproblem.

Idag hade skepparen bokat rundvandring på raketbasen för 2 dagar sedan och hade ställt klockan på kvart i sju. Efter frukost tar han dingen in till pontonbryggan och far iväg i bilen som vi hyrt för att få vara med om en 3 timmar rundvandring inne på raketbasen för att få se startpaddar och kontrollrum o.s.v. Det var noga att man skulle vara där kl. 8 senast och att man hade passet med sig för att dom skulle kunna göra en säkerhetskontroll.

När jag kommer dit finns där några andra personer som också skulle vara med på vandringen. Vi väntar en stund på att grindarna skall öppnas men exakt kl 08:00 kommer det ut en person från anläggningen och meddelar att rundvandringen i dag är inställd p.g.a. ”civil unrest”. Tydligen pågår det oroligheter någonstans i landet och av säkerhetsskäl vågar man inte släppa in några besökare på anläggningen. Det var tråkigt men det fanns inget annat att göra än att åka hem igen.

Nedan ser vi en ”model” på Ariane-V raketen som står utanför museet på raketbasen. Tittar man noga ser man också skepparen framför raketen.

Ariane-V mokup.

Vi vill inte ligga kvar här i floden längre utan tänker gå ut till Iles du Salut och senare mot nordväst så tyvärr blir det nog ingen rundvandring på raketbasen för skepparens del. Man måste boka minst 2 dagar i förväg och dagarna före och efter en uppskjutning har man inga visningar av anläggningen. Vi planerar att hyra bil och åka hit senare när nästa eller näst nästa uppskjutning skall bli av.

Åter i båten tar skepparen itu med nästa lilla problem. Det är så att vi haft Comviq kontantkort på våra telefoner och det har varit billigt att ringa till Sverige om man varit inom EU. T.ex. har vi aldrig tvekat att ringa från Kanarieöarna p.g.a. kostnaderna.

Nu har EU lagt sig i och bestämt att roamingavgifterna inom EU skall bort den 15 Juni. Då har Comviq helt sonika spärrat kontantkorten för EU/EES området och man är tvungen att köpa ”EU-vecka” som det så vacker heter. Vi är ju lite utanför boxen och EU-vecka passar ju inte oss så värst bra. Det verkar som att Fastpris kan vara en bra grej. Då kostar telefonsamtalet ingenting om man ringer från ett EU-land. Jag chattar med kundsupport och får bekräftat att så är fallet.

Vi provar att byta från kontantkort till abonnemang fastpris 145 som är den billigaste varianten för att kunna ringa till Sverige utan kostnad. Detta gjordes i måndags. Nu skall man inte tro att det är så enkelt att det fungerar så där rakt av. När man efter bytet försöker ringa hem till Sverige får man en röst i luren som säger att mitt abonnemang inte stöder samtalet jag vill ringa. Den är spärrad för utgående samtal.

Jag har nu varje dag sedan i måndags suttit och chattat med kundsupport och det är gjort en felanmälan till teknikerna redan i måndags men de har ännu inte fått någon ordning på felet. Jag frågade dom om en tekniker verkligen suttit i 3 dagar och kliat sig i huvudet utan att komma fram till vad problemet är. Jag fick inget svar på det men nu har dom sagt att dom prioriterat upp ärendet. ”Seeing is believing”.

Idag damp det dessutom ner ett SMS där dom hoppades att jag var nöjd med mitt byte och att dom ville att jag skulle fylla i en nöjd kundundersökning. Gissa om det blev många ettor i den.

Det här inlägget postades i Långsegling.. Bokmärk permalänken.