5/9 Raketuppskjut igen, not.

Idag var vi bokade för en bussresa till Kourou för att se en Ariane-V raket skickas iväg. Den var egentligen tänkt att gå iväg den 1 september men blev försenad. Vi har legat här i St’ Laurent och inväntat denna happening.

Kl 12 samlas vi utanför turistkontoret och snart kommer bussen och vi far iväg. Det är ca. 20 mil till Kourou så det tar ju en stund. Dessutom skall vi stanna på ett hotell där det sker säkerhetskontroll innan vi får åka iväg till åskådarplatsen som ligger mer eller mindre ute i djungeln.

Härifrån kan man se raketen som står på sin startplatta. Allt verkar gå fint och man börjar räkna ner från 10 sekunder. Strax innan raketen skall lyfta startas den s.k. vulkanraketen som är raketen i mitten och som är en vätskeraket. När nedräkningen når 0 stängs raketen av. Efter några sekunder hör vi ett poff.

Nedräkningen har alltså avbrutits precis innan krutraketerna eller boostraketerna som sitter på sidan skulle tändas. Tänds dessa finns ingen återvändo. Då sticker raketen till väders.

Förmodligen var det något problem med huvudraketen som den automatiska start sekvensen detekterat och därmed avbröts starten.

Så sent som dagens startsekvens avbrutits har inte skett sedan 2011.

Vi var naturligtvis ganska besvikna att vi blev snuvade på detta skådespel och det var ganska moloket på bussen på hemvägen.

Det här inlägget postades i Långsegling.. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till 5/9 Raketuppskjut igen, not.

 1. Jan-Eric skriver:

  Det är väl sånt som kallas västgötaklimax.

  Har ni märkt något av Irma där ni är?

  Hälsningar från Nordkoster.

 2. Sture o Lisbeth skriver:

  Det gjorde de bara för att höja spänningen för åskådarna till nästa gång :-))
  För det var ju “uppskjutningen” som ni väntade på.
  Skämt åsido det var ju tråkigt när ni ändå väntat in starten, segla nu inte upp i Karibien för tidigt med tanke på sådana elakingar som Irma.

Kommentarer inaktiverade.