27/12 Vi seglar upp till Martinique.

Efter att vi checkat ut startar en nära 100 Nm segling upp till Martinique. Vi kommer altså att passera både Saint Vincent och Saint Lucia. Det finns 2 anledningar till att vi skippar dessa. Vi vill ta oss till La Marin för att utföra en del arbeten på båten men också därför att säkerheten på de 2 öarna är något tveksam. Det finns många andra öar att spendera tid på tycker vi.

Till att börja med har vi fantastiskt fin gång. Vi toppar nästan 9 knop. När vi kommer upp till södra änden av Saint Lucia skralnar vinden och vindriktningen pendlar mellan vad som helst. Eftersom passadvinden blåser någonstans mellan ost och nordost hamnar man i vindlä av öarna när man går väster om dom. Vi håller ut en del från land men öarna är så höga att vi påverkas kraftigt ändå.

Det blir till att stötta stundtals med motor. Framåt klockan 2 på eftermiddagen har vi kommit så långt att vi har fri vind igen i gattet mellan Saint Vincent och Saint Lucia. Då kan vi börja tugga oss lite österut och ta oss tillbaka till vår rutt.

Vid 6 tiden och när mörkret faller kommer vi upp i höjd med St. Lucias sydspets och samma fenomen med varierande vindar inträffar igen. Nu ligger vi lite längre västerut och drabbas inte lika hårt av vindlä från ön så vi fortsätter för med segel.

Vid midnatt ungefär är vi förbi St.Lucia. Vi hade pratat om att gå in till Rodney Bay för att ankra där för några timmars sömn och gå innan soluppgången. Många gör så utan att klarera in och det brukar gå fint. Eftersom vi hållit ut långt, 10 Nm från ön skulle det tagit 2-3 timmar att ta sig dit. Eftersom det var rätt i vindögat fortsätter vi hela vägen till vår tilltänkta destination, Le Marin.

Vi kommer fram till Martinique’s sydvästra hörn strax efter soluppgång. Där rullar vi in genuan och går de sista 10-12 Nm för maskin nära kusten för att få så mycket sjölä som möjligt.

Först ankrar vi på ett ställe men då protesterar en tysk och tycker vi ligger för nära honom. Jag tycker inte att avståndet var för litet men jag är trött och orkar inte föra en argumentation om saken och vill han inte ha oss i närheten så är det ju bara att ta en annan plats. Vi ankrar upp bakom en av de stora båtar som ligger på en av de stora bojarna. Därefter sjösätter vi dingen, åker in till hamnkontoret och checkar in.

Efter att all formalia är klar kan vi unna oss några timmars välbehövlig sömn.

När vi vaknar regnar det så det blir inte så många vindslag idag.

Regnväder i Le Marin.

Det här inlägget postades i Långsegling.. Bokmärk permalänken.