12/2 En bilutflykt.

Vi hade hyrt en bil för dagen tillsammans med Andantes besättning Åsa och Roy och tänkte åka runt ön. Vi hämtar ut bilen och åker iväg ut på vägar som är minst sagt kuperade.

Kuperad terräng.

Här har vi en liten film som kanske ger en bättre uppfattning om hur det ser ut.

Rätt som det är blir det stopp i trafiken. Ojoj, en långsamtgående individ håller på att korsa vägen. Det visar sig att det är en landsköldpadda som förirrat sig. Personerna i bilen framför får gå ut och förvissa den till diket på andra sidan. Detta händer 3 gånger under dagen. En av gångerna luckas Pia göra mig uppmärksam i sista sekunden och jag hinner precis få stopp på bilen och Roy kan gå ut och hjälpa sköldpaddan över vägen. Han visar den också för barnen i en mötande bil. ”A baby turtle” ropar dom glatt.

Räddad sköldpadda.

Här ser vi Åsa, Roy och Pia när vi parkerat på en högt belägen utsiktsplats.

Utsiktspunkt.

Här på Saint Barth finns en av de mest utmanande flygplatserna i världen. Den förhärskande vindriktningen innebär att man skall över en höjd och sedan brant nerför för att nå banänden. När vi var på väg in i rondellen på toppen av åsen kommer det precis ett plan som ska landa. Det kan inte varit något stort avstånd mellan landningshjulen och biltaket. Det kändes som att det skulle finnas hjulspår på taket.

Så här ser landningsbanan ut från andra hållet.

Landningsbanan.

Här är en filmsekvens som visar vad jag skrev ovan.

På Saint Bart finns det en vik på nordsidan som man kan ankra i. Här ser vi den från en ganska hög utsiktspunkt.

Ankringsviken på norra sidan.

En del vyer är helt bedårande. Det är verkligen tråkigt att inte Sverige behöll denna fantastiska ö. Då hade man kunnat prata svenska med befolkningen och använt svenska kronor som betalningsmedel.

Vackert.
Det här inlägget postades i Långsegling.. Bokmärk permalänken.