29/12 Dingefärd med 38 m2 genua.

Den rubriken kan ju låta lite märklig. Det är inte så att vi seglar dinge med 38 m2 genua.

Vi beställde en ny genua som vi fick levererad till Deltaville 2019 innan vi åkte hem för att sälja huset och blev kvar i Sverige p.g.a. pandemin. Vi hade då knappt seglat med det nya seglet och endast på halvvind/slör.

När vi kom tillbaks till Trud, gjort henne i ordning och seglade henne upp till Kanada tyckte vi att seglet betedde sig väldigt konstigt på bidevindsbogarna. Det gick helt enkelt inte att sätta skotpunkten så att seglet stod som det skulle och det bildades ett veck strax framför UV-skyddet. Detta gjorde att det blev back i hela storen från masten till akterliket. Dessutom vibrerade akterliket så kraftigt i vissa vindhastigheter att det inte gick att sova i kojen. Man låg och studsade.

På väg tillbaks till USA fotade jag seglet och meddelade leverantören mina upplevelser att allt inte kunde stå rätt till med seglet.

Veck i seglet.
Skakningar i genuan.

Efter att jag skickat bild och film tyckte leverantören att det inte såg bra ut. Vi kom överens om att jag skulle lämna in seglet till det segelmakeri som är representant för det fabrikat som seglet är gjort av här på Saint Martin.

Alltså har vi tagit ner seglet och dingat över det till segelloftet som ligger på den Holländska sida. Det är en ganska lång färd genom lagunen för att ta sig dit.

Seglet på väg i dingen.
Det här inlägget postades i Långsegling.. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *