4/10 Felsökning.

Igår konstaterade vi, när vi kom in i hamn och stängt av motorn att vi inte hade någon ström från våra förbrukningsbatterier. Ingenting elektriskt ombord fungerade. Jag konstaterade att det var avbrott i huvudströmbrytaren. Jaha, vilken tur att vi ligger här i Gran Tarajal för här finns en butik som har grejer till båtelektronik så det går att få tag på en ny. Efter att vi monterat den fungerar det mesta ombord igen, men inte allt.

Det går inte att tända ljuset över pentryt (köket) och när man slår till AIS’en löser automatsäkringen ut direkt.

Jag demonterar dimmern som jag ju konstruerat och byggt själv och ser då att en spänningsregulator har brunnit. Efter byte av kretskort som vi naturligtvis har i reserv funkar ljuset igen. Gött med egenkonstruktioner. Det var från denna som Pia hörde smällen när den gick sönder.

Jaha, då får jag ge mig på AIS’en då. Efter att tagit ut kretskortet och mätt lite konstaterar jag att transientdioden som sitter på spänningsingången är kortsluten. Efter att lött bort den löser inte säkringen ut längre och AIS’en verkar att gå igång och levererar data men kan inte hitta några satelliter.

Jag provar då med en lös GPS-antenn som vi har i reserv. Då fungerar allting igen. Vad bra. Tydligen har den fasta antennen som sitter på styrbords doradeventil gått sönder.

Jag ringer Gunnar som har bra  kontakt med TRUE HEADING. Han skall komma ner till Gran Canaria i december och kan då ta med sig antenn och ny diod. Bra att ha så goda vänner.

Det här inlägget postades i Långsegling.. Bokmärk permalänken.