17/1 Drabbad av Maria.

Den 19:de September 2017 slog orkanen Maria till på Dominica. Maria var när den kom in över Dominica en kategori 5 orkan. Den högsta nivån på den 5 gradiga skalan. Vindar på som mest 280 km/timmen eller uppemot 80 m/s. Den vindstyrkan är det inte mycket som står emot.

98% av alla tak flög all världens väg. 100% av bananodlingarna var totalförstörda. Kostnaden för orkanens framfart motsvarade mer än 2 ggr landets BNP. 65 människor dog varav 34 aldrig återfunnits. Enkelt uttryckt, ingenting fanns kvar.

För att i någon mån begripa vilken kraft det är i en vindstyrka på 80 m/s kan man jämföra med 20 m/s som jag tycker är mycket. I alla fall om man varit ute och seglat i den vindstyrkan. Tänk er då att kraften är 16 ggr större. Då blåser du bort även om du ligger ner på marken och försöker hålla i någonting som inte redan flugit iväg.

Nu nästan 1 1/2 år senare har livet börjat återvända till något som liknar det normala fast man ser fortfarande spår efter orkanens härjning.

En före detta dykfirma.
En urblåst restaurang.

Vi kunde inte med att springa omkring och fotografera den värsta förödelsen. Det kändes inte bra att göra det bland de drabbade. Ni får försöka föreställa er hus där taket är borta, en eller två väggar står på sniskan och alla fönster utan glas. Elledningarna hänger i nystan. En del i huvudhöjd när man går på gatan.

Man ser hela tiden eldar i och kring byn. Det är bråte från orkanen som man gör sig av med på så sätt.

Det här inlägget postades i Långsegling.. Bokmärk permalänken.