21/3 Utflyckt till staden.

Idag åker vi ”flodbåt” in till den stora staden Santiago de Cuba.

På färjan på väg till staden.

Under färden ser vi det kraftverk som spyr ut slagg som kan lägga sig på båtarna i marinan om vindarna är dom rätta/felaktiga.

Kraftverket som spyr ut gult.

Färden tar cirka en timma och vi blir avsläppt nära centrum. Det är inte många bilar som rör sig. En och annan hästkärra kommer förbi oss. Det finns också cykeltaxi om man inte orkar gå men det gör vi.

Cykeltaxi på Havannas gata.

Först skall vi få tagit ut pengar. Man kan göra det i en kortautomat eller så kan man gå till ett speciellt kontor. Vi tar först ut en del pengar i en kortautomat. Sedan går vi till det speciella kontoret och tar ut kubansk valuta även där.

Efter detta tänkte vi skaffa internetkort. Det är så att på Kuba säljer staten kort som kan gälla för en eller 5 timmar. Man betalar inte för mängden data utan för hur länge man är inloggad.

Här står vi i kö för att få gå in och inhandla våra internetkort. Kuba är ju ett kösammhälle och det finns ett system som funkar så att när man kommer till ett ställe där det står folk i kö säger man ”ultima” eller kanske Que ultima. Då ger sig den person som är sist i kön tillkänna och man vet vem man har framför sig. Sedan har man ansvar för att i sin tur ge sig till känna när det anländer en ny köande. Systemet verkar funka bra och efter att man överlämnat ansvaret kan man i princip gå iväg och göra andra ärenden bara man är tillbaks innan det är ens tur. Man står altså inte i kö som hemma i Sverige. Alla står huller om buller.

Ultima heter det.

Efter de 2 tidigare viktiga ärendena går vi runt i staden. Kuba är ju känt för sina gamla femtiotalsbilar och här ser vi några sådana.

Amerikanare i Havanna.

Vi råkar på tullaren från marinan och han erbjuder sig att skaffa cigarrer till bra pris. Vi hade blivit varnade av hamnkaptenen för att köpa cigarrer på gatan men det är precis det vi nu gör. Vi tror att tullaren inte lurar oss och det visar sig senare när Roy och Åsa kollat på nätet att det faktiskt var äkta vara. Det verkar som att alla har lite business vid sidan om för att överleva.

Efter en dags hårt slit svalkar vi oss med en öl på en uteservering innan det bär av tillbaks med flodbåten till marinan.

Lite rast innan hemfärd.
Det här inlägget postades i Långsegling.. Bokmärk permalänken.