27/3 Ingen vila ingen ro.

Det är långt till Havanna. Härifrån Cabo Cruz är det cirka 650 Nm.

Därför ger vi oss av idag för en segling som kommer att bli 250 Nm. Tidig avgång. Halv sju är vi på väg och till en början har vi en fin NE bris och gör god fart åt WNW.

Efter halvannan timma ser vi en roddbåt med 2 män ombord. Den ena signalerar nöd genom att höja och sänka armarna över huvudet och ned till sidorna på kroppen. Vi rullar in genuan, gippar och går tillbaks till dem och frågar hur det står till. Då visar det sig att dom bara ville heja på oss. Vi gör ytterligare ett slag förbi dom och frågar om dom vill ha hjälp av Guarda Frontera men då blir dom väldigt tydliga med att dom absolut inte vill ha med dem att göra.

Man blir lite förbannad när folk inte vet skillnaden på att heja och kalla på hjälp i en nödsituation. Vi var ju helt enkelt tvungna att vända och kolla upp situationen. Man kan ju helt enkelt inte negligera en nödsignal som herrn i roddbåten iscensatte. Att det kunde vara en nödsituation var inte helt otänkbart då de befann sig mer än 6 Nm från närmaste land i en liten roddbåt ute på havet klockan åtta på morgonen och det blåste ganska bra från land. Gud vet hur dom tog sig tillbaks.

Vi rullar ut genuan, justerar skoten, sätter vindrodret för önskad kurs och slappnar av igen.

Vi gör bra fart fram till tidig eftermiddag då sjön och vind inte kommer från samma håll. Bidevind är det men sjön kommer precis förifrån och har en periodtid som gör att vi gör väldigt dålig framfart. Ibland inte mer än 3 knop och det är ett väldigt spashande när stäven slår i vågorna.

Vi lider av detta fram till nästa dags morgon då vi bestämmer oss för att försöka komma under land och få lite sjölä. När vi tagit oss NO-vart och kommit nära kedjan av öar på Kubas sydsida går det betydligt bättre.

Det blir sedan en hel dags och ytterligare en natt på havet innan vi kommer fram till Cayo Largo och kan ankra upp innanför en av öarna. Vi lägger oss inte nära byn utan en bit därifrån eftersom vi vill vila och vis av erfarenheten från förra hamnen undviker vi därmed förmodligen att få besöka av Guarda Frontera. Ankaret släpps klockan 18:15 och vi kan slappna av och skall kunna få en hel natts oavbruten sömn. Det är nu den 29/3 och vi har varit igång 2 ½ dygn för att ta oss 250 Nm. Det är ganska långsamt för att var oss men vi hade en väldigt besvärlig sjö under mer än ett dygn.

2 timmar efter att vi har kommit till ro uppenbarar sig Andante på AIS’en. Vi ropar på henne och efter lite snicksnack går hon in till byn och ankrar upp där.

Det här inlägget postades i Långsegling.. Bokmärk permalänken.