28/7 Mot Kanada igen.

Vi lämnar efter frukost. Fram till mörkret seglar vi i något som kan liknas vid skärgård. Skärgården består inte av så mycket öar utan av stora grundområden som man måste förhålla sig till. När solen gått ner och det blivit riktigt mörkt är vi nära att komma ut på öppet hav.

Vi befinner oss strax söder om Cape Cod. Här är leden bojad så det är enkelt att navigera tror vi. När vi närmar oss den sista röda bojen verkar allt väldigt mystiskt. Vi har radarn igång och man kan se ett eko som rör sig med hygglig fart söderut. Bojen ser man varken visuellt eller på radarn. När vi närmar oss objektet som rört på sig ser vi att det visar rött blinkande ljus.

Vad är detta ? Har dom flyttat bojen ? Kanske har sandbanken flyttat på sig. Man vill ju inte gå på fel sida en boj som ska markera farleden. Det blir till att kraftigt ändra kurs för att kunna ta den på rätt sida.

Efteråt, när jag har möjlighet att analysera vad som hänt kan jag konstatera att objektet jag såg på radarn var bojen som hade dragit med sig sin förankring och förflyttat sig från sin tänkta position.

Jag ropar upp Coast Guard och meddelar att det är en boj på drift. Först tror dom att det är en annan båt på drift. Sedan vill dom veta hur bojen såg ut. Tja vad säger man ? Röd med rött blinkande ljus och med en klocka som för oväsen. Dom vill att jag ringer på telefon till dom men jag svarar att vi är långt utanför telefoners täckningsområde så det är inte möjligt. Då vill dom att jag byter till kanal 22A. Något som inte finns på vår europeiska VHF vilket jag förklarar. Visserligen har jag den kanalen på vår bärbara VHF men att den skulle nå basstationen när inte telefonen gör det är knappast troligt så det blir till att fortsätta kommunicera på kanal 16.

Jag ger dom positionen för vart bojen ska befinna sig och var den nu befinner sig men dom har svårt att ta in det så det blir, yttersta bojen vid Pollok Rip. Då fattar dom.

Efter lite mer snack säger dom att dom har koll och tackar för informationen. Dom har naturligtvis spelat in hela samtalet och kan gå tillbaks och kolla mina uppgifter.

Vi seglar ut på havet öster om Cape Cod och det är ganska skönt att lämna ”skärgården” bakom sig.

Det här inlägget postades i Långsegling.. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *