22/9 Att checka in kan ha sina sidor.

När vi närmar oss kusten blir vädret sämre med regn och en hel del vind men allt går bra och vi tar oss in till något som heter Southwest Harbour. Det är ingen så kallad ”Port of Entry” som man först måste besöka för att klarera in till ett nytt land. Egentligen skall man gå till någonting som heter Bar Harbour men där finns ingen brygga utan man måste ankra. Bar Harbour och Southwest Harbour ligger båda på en ö som heter Mount Desert Island.

Vi hade pratat med en f.d. finländare i Yarmouth, nu boende i USA och han berättade att Tull och immigration alltid ville att man tog sig till antingen Southwest Harbour eller Northeast Harbour så att dom slapp att ta en dingetur till båten om dom ville genomföra en inspektion. Därför gick vi direkt till en av dessa hamnar.

Väl inne i hamnen hittar vi en pontonbrygga i en av marinorna och vi lägger till där. Skepparen stegar upp till marinakontoret och frågar om det är ok att ligga där medans vi checkar in. Det går fint säger dom och vi behöver inte betala något vilket faktiskt förvånar mig eftersom här i USA brukar man ta betalt för allt möjligt men även sådant som kan betecknas som omöjligt.

Jag går tillbaks till båten och ringer CBP (Custom & Boarder Protection) och meddelar att vi anlänt. Dom vill då att jag använder deras app på telefonen för att göra detta.

Nu uppstår ett problem. Vi har en amerikansk telefon som vi införskaffade när vi anlände till New York. Våra europeiska telefoner fungerar inte här, Inte ens med ett amerikanskt SIM-kort eftersom uppkopplingen sker med 3G vilket inte längre är aktivt här. I vart fall inte i AT&T’s nät. Allt hade varit frid och fröjd om CBP’s app hade fungerat på den amerikanska telefonen med det visar sig att den inte är kompatibel med appen. På en av de svenska telefonerna har vi sedan länge appen installerad men med den kan man ju inte nå nätet.

Det jag läst om den amerikanska telefonen är att det inte går att göra den till en hotspot. Hade det gått hade jag ju kunnat koppla upp den svenska telefonen mot den och använt den som har appen installerad. Vid samtal med CBP verkar enda alternativet vara att vi tar en taxi till Bangor nästan 40 km bort och som dom säger kommer att kosta väldigt mycket pengar.

Efter lite ytterligare knappande på den amerikanska telefonen visar det sig att det faktiskt går att få den till en hotspot och nu kan jag utan problem använda appen för att checka in. 2 st. mail mottages efter en stund och allt är frid och fröjd.

Orkanen Fionas utkant är på väg och vi har bestämt att vi skall ta oss till en säker ankringsplats lite längre upp på ön. Vi kommer in i den trygga lagunen och ankrar med mycket kätting och förbereder båten för den hårda vinden. Medans detta görs regnar det något kopiöst och det är oerhört skönt att komma in i kajutan när allt är färdigt.

Det här inlägget postades i Långsegling.. Bokmärk permalänken.