6/2 Barbuda.

Landet vi besöker heter Antigua och Barbuda. Öarna skiljer sig markant från varandra. Antigua är högt medans Barbuda består av endast sand och högsta punkten är ca 40 m över havet.

Barbuda är svårnavigerat och det går numera, efter orkanerna Irma och Maria 2017 inte att klarera varken ut eller in här. Det betyder att om vi skulle följa alla reglementen skulle vi behöva segla ner till Antigua och klarera ut innan vi fortsätter västerut. Av dessa anledningar är det väldigt få båtar som besöker Barbuda.

Vi klarerade ut från Antigua och fick på nåder besöka Barbuda. I alla fall tolkade vi tjänstemannen på kontoret så när han sa ”enjoy you stay”.

Distansen upp till Barbuda är 30 Nm och vi har fin segling dit.

När vi kommer fram till platsen där vi tänkt ankra ökar vinden och sjön blir grov. Vi ankrar på 5 m djup och sjöhävningen är så grov att jag ser till att spela ut minst 35 meter kätting utan att sträcka upp den. Om ankaret tagit ordentligt och kättingen skulle sträckts upp helt skulle troligen något gått sönder. Nu var det tillräckligt med vikt i det jag fått ut så att kättingen aldrig sträcktes upp helt innan jag fått kopplat gummidämparna eller ”snubbern” som vi kallar den.

Båten rör sig våldsamt i den grova sjön och vi undrar hur i herrans namn vi skall kunna sova. Det är värre än om vi skulle seglat en nattsegling. Då stöttar ju seglen i alla fall och det blir en i jämförelse bekväm sömn.

Vi diskuterar om vi skall ge oss av direkt men bestämmer oss för att stanna för natten i alla fall. Skepparen tar upp dingen och stuvar den på däck.

Så efter en liten stund upphör vinden och inte långt därefter lägger sig sjön och det är hur fint som helst. Mycket märkligt detta.

Vi sover gott hela natten.

Det här inlägget postades i Långsegling.. Bokmärk permalänken.