17/10, New York New York.

Idag skall vi gå ner genom East River, floden som passerar längs Manhattans östra strand. Här finns ett parti som kallas Hell Gate. Det kan bli väldigt strömt där och det gäller att tima tidvattnet väl så att man har medström hela vägen ut till Hudsonfloden och gärna så långt ut som Verrazano Narrows.

Efter mycket räknande bestämmer vi att ge oss iväg klockan 05:00, Två timmar innan solen går upp. Då ska vi vara vid Hell Gate en liten stund efter solens uppgång och kan betrakta staden.

Bron vid Throgs Neck.

I nedanstående video ser vi en del av Manhattan och Empire State Building skymta förbi mellan husen. Byggnaden var en tid New Yorks högsta med sina 112 våningar. Skepparen besökte denna en gång som 12-åring på 1960-talet. Jag minns att man var tvungen att byta hiss på 86’te våningen.

FN-skrapan ligger ju här och det är infört en säkerhetszon på 175 yards som man måste hålla sig utanför. Jag hade ringt Coast Guard och frågat om det var ok att gå ner East River idag. Hade generalförsamlingen haft sammanträde hade hela floden varit avspärrad men idag var det inga problem.

FN-skrapan vid East River.

Vid södra Manhattan finns den gamla George Washington Bridge som ofta finns med i amerikanska filmer men här är den även med i en av våra filmer.

Vi fortsätter ut från East River där vi tar en extra sväng för att betrakta Frihetsgudinnan som skänktes av Frankrike som ett minne av USA’s självständighet.

Liberty Island.

Vi når precis förbi Verazano Narrows Bridge innan strömmen vänder . Det blir lite motigt ett tag men vi gör ett slag SV-vart och m.h.a. segel övervinner vi strömmen och landar i hamnen nedanför Sandy Hook där vi ankrar innanför pirarmen och får en fin natts sömn.

Det här inlägget postades i Långsegling.. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *